Verslag 18 april in woord

Met een minisymposium en een vlootschouw met historische schepen en veel muziek is het Reitdiepveer zaterdag 18 april officieel in gebruik genomen. Burgemeester Rinus Michels van de gemeente Winsum droeg het veer officieel over aan de stichting.

De dag begon met een druk bezocht minisymposium aan boord van het binnenvaartschip de Jacoba II, dat daarvoor lag afgemeerd bij de eeuwenoude sluizen van Aduarderzijl. Tijdens dit minisymposium benadrukten de inleiders het belang van het Reitdiepveer als nieuwe verbindende schakel in de fiets- en wandelroutes over het Reitdiep. Michel Aaldering van Marketing Groningen kondigde een nieuw te verschijnen fietsroute aan met het Reitdiepveer als middelpunt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wendy Klazenga van het routebureau Groningen onderstreepte het belang van een goede communicatie, om zo het veer onder de aandacht te brengen van fietsers en wandelaars. Zij voerde ter plekke, met digitale hulpmiddelen, het Reitdiepveer toe aan enkele fiets- en wandelroutes en het routenetwerk.

Om 14.00 uur nam burgemeester Rinus Michels van Winsum het veer officieel in gebruik door, met twee ferme zwaaien, met een bijl de knoop van de tros door te hakken. Dit vormde de inleiding tot een grootse vlootschouw op het Reitdiep. Op zijn tocht naar Schaphalsterzijl werd het veerĀ  vergezeld door een groot aantal kleinere boten maar er ook twee imposante museumschepen, een tjalk en een reddingsboot mee. Andere bijzondere schepen lagen aan de boorden van het Reitdiep afgemeerd en waren voor bezoekers te bezichtigen. Meerdere kleine en historische boten pendelden tussen de beide sluizen en brachten bezoekers heen en weer. In Aduarderzijl vermaakten de vrouwen van het Lichtekoor het publiek. Op de Aduarderzijlen werden de schepen toegezongen door de Garnwerder Sjanters. Het waterschap Noorderzijlvest bood bezoekers de gelegenheid het Schaphalstergemaal te bezichtigen. Bij dit gemaal verzorgde de Eendracht, de oudste harmonie van het land, een concert. De middag werd in Aduarderzijl afgesloten met een spetterend optreden van de band Vrij Drinken.
( Berichten-archief )